Αγίου Γεωργίου Κυριακή 23 Απριλίου

Αγίου Γεωργίου  Κυριακή 23 Απριλίου

Ο Άγιος Γεώργιος από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.
Ονομάζεται, επίσης  Μεγαλομάρτυρας  και Τροπαιοφόρος τιμάται στις 23 Απριλίου.

Σε κάθε γωνιά του τόπου μας, γιορτάζει και ενας Γιώργης αλλά πολιούχος είναι στις πόλεις,Γερακαρού Θεσσαλονίκης, Εράτυρα Κοζάνης, Βεύη Φλώρινας, Σουφλί, Γουμένισσα Κιλκίς, Νεμέα, Νεάπολη Ηλείας, Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης, Μελίσσια Αττικής, Καματερό Αττικής, Βασιλικό Αχαΐας, Ρίο Αχαΐας.

Έζησε στα τέλη του 3ου – αρχές του 4ου αιώνα, στην διάρκεια της βασιλείας του Διοκλητιανού.Ο Άγιος Γεώργιος, ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός), Άγιος και ελευθερωτής, συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά αγιοσ γεωργιοςτου, με σημαντικότερο όλων την εξόντωση του δράκου και τη σωτηρία της βασιλοπούλας.Σύμφωνα με την Παράδοση, το θηρίο φρουρούσε το νερό μιας πηγής, στη Λιβύη, και δεν άφηνε τους κατοίκους να υδρευτούν αν δεν του έδιναν βορά κάθε φορά ένα συντοπίτη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκου για πολλά χρόνια. Ολόκληροι στρατοί αντιτάχθηκαν στο τέρας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ο Άγιος, νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογο, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.
Η εποχή του υπήρξε εποχή σκληρών διωγμών εναντίον της Χριστιανικής πίστης. Ο Αγ.Γεώργιος  ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού και διακρινότανε σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την γενναιότητα και την ανδρεία του. Παρόλη όμως την δόξα και τις τιμές δεν αρνήθηκε να θυσιάσει τα πάντα και να ομολογήσει με παρρησία την Χριστιανική του πίστη.Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι αγαπητός όχι μονάχα στην πατρίδα μας, αλλά και σ΄ άλλες χριστιανικές χώρες.Ο Άγιος Γεώργιος είναι, επιπλέον, Άγιος της Καθολικής, της Αγγλικανικής, της Ορθόδοξης, της Λουθηρανικής και της Αρμενικής Εκκλησίας, καθώς και προστάτης Άγιος των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας, του βουλγαρικού στρατού.

Λατρεύεται ιδιαίτερα από τους Σαρακατσάνους (νομάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας) αλλά και από Πομάκους της Θράκης. Στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του, στην Πρίγκηπο, χιλιάδες Τούρκοι προσέρχονται κάθε χρόνο να προσκυνήσουν την εικόνα του. Πολλοί είναι οι προσκυνητές και στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, όπου διασώζονται κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, όπως ο Πατριαρχικός Θρόνος και ο Άμβωνας.

Εκατομμύρια άντρες έχουν το όνομά του βασιλιάδες,πρίγκιπες, στρατηγοί, επιστήμονες, πλούσιοι, φτωχοί, εργάτες, γεωργοί έχουν το όνομα Γεώργιος και γιορτάζουν την ονομαστική τους γιορτή.
Και γυναίκες ακόμη έχουν το όνομα Γεωργία. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα σπίτι να μην έχει κάποιο πρόσωπο συγγενικό με το όνομα του Αγίου Γεωργίου.Παράλληλα, ο Αϊ-Γιώργης συνδέεται επίσης με τη γεωργία και τον πολλαπλασιασμό. Το όνομα Γεώργιος είναι ελληνικό, προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον»που σημαίνει καλλιεργήσιμο και  η γιορτή του σηματοδοτεί την Αρχή της Άνοιξης.

Ο έφιππος νέος πολεμιστής εδραιώθηκε σε ολόκληρη την ορθόδοξη χριστιανοσύνη ως ο ιδανικός ήρωας. Το ιδεώδες σύμβολο της ανδρείας, του αρρενωπού κάλλους και της ευσέβειας.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος!

Στη εποχή μας,φράσεις και ατάκες για τον Γιώργο:

«Όπου Γιώργος και μάλαμα.

Απ’ τ’ Αη-Γιωργιού και πέρα, δος του φουστανιού σου αέρα.

Ο Γιώργος είναι πονηρός και από τι 11 και μπρός κυκλοφοράει για γαμπρός.»

 

αγιος γιωργοςΓιορτάζουν οι

Μία μεγάλη Ημέρα για να στείλετε λουλούδια με πολλους και αγαπητούς αποδέκτες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες που τον Γιορτάζουν, όπως π.χ. η Αγγλία. Χρόνια πολλά!!!!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

^ Go TOP ^