Εσπεριδοειδή,φυτά του μήνα για το Μάρτιο

Εσπεριδοειδή,φυτά του μήνα για το Μάρτιο

APOSTOLI FYTONΌμορφα χρώματα, γλυκά αρώματα και – αν είστε τυχεροί – μια μικρή συγκομιδή των φρούτων΄αυτά τα τρία μόνο συστατικά, είναι αρκετά για να κάνουν ένα δέντρο εσπεριδοειδών μια υπέροχη προσθήκη στον κήπο σας. Αλλά αυτή η μεσογειακή ομορφιά είναι, επίσης, αειθαλή, ώστε να μπορείτε να τα απολαύσετε όλο το χρόνο. Τα δέντρα με μανταρίνι, λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι, κουμκουάτ και γκρέιπφρουτ, κάθε ένα φαίνεται κάπως διαφορετικό, αλλά όλα έχουν ένα εύρωστο κορμό με ένα πράσινο στεφάνι. Μια άλλη ομοιότητα είναι ότι παράγουν πολλά άνθη και δίνουν μια εξωτική νότα στην αυλή ή το μπαλκόνι σας. Υπάρχουν κλασικές γλάστρες η κασπώ με εσπεριδοειδή-φυτά που χρειάζονται άπλετο φως τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα και ταιριάζουν όμορφα στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Τα περισσότερα εσπεριδοειδή προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι Ρωμαίοι  φύτεψαν πρώτα αυτά τα δέντρα στους κήπους τους στο 200 μ.Χ.. Τα πρώτα δέντρα ήρθαν στην Δυτική Ευρώπη γύρω στο 1200μ.Χ.. Αρχικά τα φυτά  προστατεύονταν από τον παγετό σε υπόστεγα, η χρησιμοποιώνταςτα σαν ασπίδα σε μια πυρκαγιά. Αργότερα  δημιουργήθηκαν πορτοκαλεώνες, στους οποίους οι «πορτοκαλιές» θα μπορούσαν να περάσουντις θερμοκρασίες  του χειμώνα. Ο καρπός του πορτοκαλιού που βγάζει το δένδρο   σας δείνει μια διαρκή αίσθηση διακοπών στον κήπο ή στο αίθριο, αλλά και όταν τα φυτά τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους στο σαλόνι.
Citrofortunella microcarpa (Calamondin) είναι μία ποικιλία ανάμεσα στα γένη των εσπεριδοειδών και Φορτουνέλλα. Τα άλλα είδη εσπεριδοειδών που εισάγονται σχεδόν σε όλες από τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο στις μέρες μας. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν: Citrus limon (λεμόνι), Citrus reticulata (μανταρίνι), Citrus sinensis (πορτοκαλί) και το γένος Fortunella (κουμκουάτ) που περιέχει το είδος Fortunella japonica (μικρά στρογγυλά φρούτα) και Fortunella margarita (οβάλ πορτοκαλί φρούτα).

αποστολη φυτωνCitrofortunella: mini-πορτοκάλια
Το γένος Citrus περιλαμβάνει φρούτα όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ και κουμκουάτ. Υπάρχει επίσης ένα μίνι πορτοκαλί δέντρο: Citrofortunella microcarpa. Το όνομα «microcarpa» υποδηλώνει ότι το φυτό φέρει μικρά φρούτα. Είναι ένα αειθαλές δέντρο, και τα λευκά άνθη παράγουν ένα απολαυστικό άρωμα γιασεμιού. Τα φυτά συχνά φέρουν μπουμπούκια, άνθη και καρπούς ταυτόχρονα. Τα φυτά έρχονται σε διάφορα μεγέθη, από το μικρό εύχρηστο «επιτραπέζιο» μέχρι και μεγαλύτερα δένδρα με μικρά πορτοκαλί φρούτα. Μπορείτε να κάνετε μαρμελάδα ή μαρμελάδα από τα φρούτα.

Η φροντίδα για τα εσπεριδοειδή
Στά εσπεριδοειδή αρέσει ένα φως, ηλιόλουστο σημείο και μέτριο πότισμα. Χρειάζεται, επίσης, τακτική σίτιση. Τα φυτά αρέσκονται σε ελαφρώς όξινα εδάφη, γι “αυτό είναι μια καλή ιδέα να αναμίξετε χώμα με κάποιο χλοοτάπητα στο  κήπο.  Διαρκεί περίπου ένα έτος για τα να ωριμάσουν τα φρούτα.
Τα φυτά μπορούν να τοποθετηθούν στον κήπο ή στο μπαλκόνι ή αίθριο σε πλήρη ήλιο από τα μέσα Μαρτίου έως τον Οκτώβριο. Θα πρέπει να προσέχετε για τη θερμοκρασία τις νυχτερινές ώρες, αφού στα φυτά δεν αρέσει νύχτα με παγετούς.. Το δέντρο πορτοκαλί μπορεί να επιβιώσει και σε κλειστούς χώρους, τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, πριν από την πρώτη νύχτα με παγετό, και διαχειμάζουν είτε στο σαλόνι, ή σε ένα θερμοκήπιο.

αποστολη φυτώνΕξυπνες συμβουλές.
Οι πορτοκαλιές μπορούν να καλλιεργηθούν ως δένδρο ή ως  θάμνος. Είναι καλύτερο να κλαδέψετε την άνοιξη για να κρατήσει τα φυτά που αναπτύσσονται δυναμικά και υγιή. Μετά το κλάδεμα το δένδρο, θα παράγει περισσότερους βλαστούς, αλλά στη συνέχεια θα πάρει λίγο χρόνο πριν από την έναρξη της ανθοφορίας και την παραγωγή και πάλι φρούτων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιορίσετε το κλάδεμα στη διαμόρφωση της μονάδας ή την αφαίρεση  αδέσποτων βλαστών. Κόψτε τα πλευρικά βλαστάρια, ώστε να διατηρήσει έναν ελκυστικό κορμό.

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

^ Go TOP ^