προστέθηκε στο καλάθι σας
Επικοινωνήστε μαζί μας:     211-8000100      sales@cosmoflora.gr
   Νόμισμα: Γλώσσα:

Παιώνια (Paeonia)

Παιώνια (Paeonia)

Η Παιώνια (Paeonia) είναι η βασίλισσα των λουλουδιών και κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Πιστεύεται ότι η παιώνια πήρε το όνομα της από τον Παίωνα ή Παιάνα που φαίνεται ότι ήταν μια θεότητα της θεραπείας αφού είχε θεραπεύσει τον Άδη και τον Άρη από τραύματα. Ο μύθος που έχει σχέση με το λουλούδι λέει πως Παίων ήταν μαθητής του Ασκληπιού, του θεού της υγείας και της ιατρικής. Κάποτε,  η Λητώ (μητέρα του Απόλλωνα και θεά της γονιμότητας), του δίδαξε πως να αποκτήσει μια μαγική ρίζα που φύτρωνε στον Όλυμπο η οποία απάλυνε τον πόνο των γυναικών κατά τον τοκετό. Ο Ασκληπιός ζήλεψε και αποπειράθηκε να σκοτώσει το μαθητή του. Ο Δίας έσωσε τον Παίωνα από την οργή του Ασκληπιού μεταμορφώνοντάς τον στο λουλούδι της παιώνιας.

Πέντε διαφορετικά είδη παιώνιας συναντώνται συνολικά στην Ελλάδα. Από αυτές η πιο διαδεδομένη είναι η Paeonia mascula που φύεται σε πολλά βουνά της Ελλάδας ενώ σπανιότερες και ιδιαίτερα όμορφες είναι η Παιώνια του Κλούσιου που φύεται στην Κρήτη και στην Κάρπαθο και  οι ντόπιοι  την ονομάζουν πηγουνιά καθώς και η Παιώνια της Ρόδου-Λευκή παιώνια που είναι ενδημική στην Ρόδο.

Τα διάφορα είδη του γένους Paeonia διαφέρουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα των ανθέων, παρουσιάζοντας συγχρόνως και πολλές δευτερεύουσες μορφολογικές διαφορές.

Τα άνθη του φυτού είναι κι αυτά μεγάλα, με διάμετρο μέχρι και 10 cm. Τα φύλλα της παιώνιας είναι αρκετά μεγάλα, με πολύ μικρές εσοχές και προεξοχές, με έντονο πράσινο χρώμα, σκληρά και γυαλιστερά. Τα φυτά ανθίζουν κατά τον Απρίλιο, Μάιο έως και τον Ιούνιο. Τα άνθη της είναι άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, ροζ ή βιολετί χρώματος, με όλες τις σχετικές αποχρώσεις τους. Υπάρχουν είδη και ποικιλίες με μονά, ημίδιπλα ή διπλά άνθη και πολλές ποικιλίες με άνθη τύπου ανεμώνας.

Οι παιώνιες χρειάζονται, πλούσια σε οργανική ουσία – υγρά εδάφη. Καλό είναι να τοποθετούνται σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Οι παιώνιες που αναπτύσσονται σε σκιερά μέρη δεν ανθίζουν τόσο καλά. Αν καλλιεργούνται παιώνιες στο μπαλκόνι σε μεγάλες γλάστρες, θα πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε, να αερίζονται καλά. Χρειάζονται τακτικά ποτίσματα το καλοκαίρι.

Οι παιώνιες φυτεύονται συνήθως σε γλάστρες, και κοσμούν  βεράντες και μπαλκόνια. Σύμβολο καλής τύχης, ευνοεί τις γυναίκες και τον έρωτα. Λένε ότι αυτό το ρομαντικό λουλούδι κρατά ζωντανή την αγάπη τον πόθο και τον έρωτα. Το πανέμορφο άνθος της κοσμεί τις περισσότερες φορές την ανθοδέσμη της νύφης. Οι παιωνίες είναι από τα είδη λουλουδιών που αντανακλούν κομψότητα και χάρη.

Δείτε στο site της Cosmoflora.gr  τις προτάσεις μας και στέιλτε λουλούδια για όλες τις στιγμές που θέλετε να πλαισιώσετε. Η Cosmoflora έχει την τιμή να έχει  Ανθοπωλεία-Μέλη και θα σας καλύψει σε όλη την Ελλάδα με το Δίκτυο-Ανθοπωλών.Επίσης στέλνουμε λουλούδια σε 165 Χώρες του Εξωτερικού αυθημερόν.

Δημοσιεύσεις από το Blog