προστέθηκε στο καλάθι σας
Επικοινωνήστε μαζί μας:     211-8000100      sales@cosmoflora.gr
   Νόμισμα: Γλώσσα:

17η Σεπτεμβρίου Χρόνια πολλά στη Σοφία, Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη

17η Σεπτεμβρίου  Χρόνια πολλά στη Σοφία,  Αγάπη, Ελπίδα και  Πίστη

Μην ξεχάσετε να στείλετε τις Ευχές σας  με λουλούδια στις 17 Σεπτεμβρίου στην Σοφία, Σόφη, Σόνια, Φούλα , Φαίη, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη.

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της, η Πίστη, η Ελπίδα και η Αγάπη, ζούσαν στην Ιταλία, το 2ο αιώνα μ.Χ., στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού.  Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από τις τρεις Αρετές που αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην Α' προς Κορινθίους επιστολή στον Ύμνο της Αγάπης «νυνί δέ μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τά τρία ταύτα, μείζων δέ τούτων η αγάπη.» (κεφ. 13, στίχ. 13).

Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε, και με τις τρεις κόρες της πήγε στη Ρώμη. Εκεί συνελήφθησαν, διότι καταγγέλθηκαν σαν φημισμένες χριστιανές. Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη η δωδεκάχρονη Πίστη, η οποία δε δέχτηκε να απαρνηθεί τη χριστιανική πίστη, οπότε αποκεφαλίστηκε. Ακολούθησε η δεκάχρονη Ελπίδα και η εννιάχρονη Αγάπη, οι οποίες ομοίως δεν απαρνήθηκαν την πίστη τους και αποκεφαλίστηκαν. Η μητέρα τους Σοφία ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες δίπλα στους τάφους τους, όπου και παρέδωσε το πνεύμα της.

Οι τρείς μάρτυρες θυγατέρες μαζί με τη μητέρα τους Αγία Σοφία είναι πολύ αγαπητές και η τιμή τους πολύ διαδεδομένη τόσο στην Ορθόδοξη Ανατολή, όσο και στη Ρωμαιοκαθολική Δύση.

Ως προς τα ονόματά τους Σοφία, Πίστις, Ελπίς και Αγάπη σημειώνουμε ότι στα συναξάρια και τα λειτουργικά βιβλία της Δύσης, αναφέρονται άλλοτε στα λατινικά: Sapientia, Fides, Spes και Charitas, και άλλοτε στα ελληνικά (με λατινικούς χαρακτήρες): Sophia, Pistis, Elpis και Agape. Για τον ακριβή τόπο όπου μαρτύρησαν και ενταφιάστηκαν, άλλες μεν αρχαίες πηγές αναφέρουν την Via Aurelia, κοντά στη Ρώμη, άλλες δε την Via Appia.
Ιδιαίτερα στον Ελλαδικό χώρο οι ορθόδοξοι χριστιανοί τις τιμούν όχι μόνο με την ανέργεση και αφιέρωση σ’ αυτές μεγαλοπρεπών ιερών ναών ή ταπεινών παρεκκλησίων, αλλά και με το ότι δίνουν στις κόρες τους ένα από τα πλήρη νοήματος ονόματα τους: Σοφία, Πίστις, Ελπίς και Αγάπη.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι αφιερωμένος σ' αυτές, αλλά στο Χριστό, που χαρακτηρίζεται «Σοφία του Θεού». Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια πήρε τ' όνομά της από την Αγία Σοφία, έχει ένα σπουδαίο αρχαίο ναό αφιερωμένο σ' αυτήν και πανηγυρίζει στη γιορτή της.

Copyright 09/2018 by Cosmoflora.gr , αποστολή λουλουδιών σε όλες τις πόλεις στην Ελλάδα,χωρίς μεταφορικά

Δημοσιεύσεις από το Blog