προστέθηκε στο καλάθι σας
Επικοινωνήστε μαζί μας:     211-8000100      sales@cosmoflora.gr
   Νόμισμα: Γλώσσα:

Σεπτέμβριος 14,Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Σεπτέμβριος 14,Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Η Ελληνική λαϊκή παράδοση  υποστηρίζει «Όπου φυτρώνει βασιλικός δεν πάει το κακό ».

basilikos_cosmoflorabasilikos_fito_cosmofloravasilikos_cosmoflorabasilikos_glastra_cosmoflora

Η Αγία Ελένη οδηγήθηκε στον Τίμιο Σταυρό από το έντονο άρωμα του βασιλικού που φύτρωσε δίπλα του. Την ονομασία του το φυτό την πήρε από το «βασιλιάς» και βασιλιάς είναι ο Ιησούς Χριστός.

Στα Θεοφάνειαο ιερέας ραίνει τους πιστούς με αγιασμόβουτώντας ένα κλαδί βασιλικό μέσα στο άγιασμα.
Στις εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός στη γιορτή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου

Η καταγωγήτου είναι από την Ινδία – η ινδική ονομασία του βασιλικού είναι Τούλσικαι το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Υπάρχουν περίπου 500 ποικιλίες βασιλικού, όπως ο πλατύφυλλος, σγουρός,  μεγαλόφυλλος , μελανόφυλλος κ.τ.λ.

Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους, χρειάζεται γενικά ήλιο, προφύλαξη από το δυνατό αέρα και την παγωνιά, τακτικό πότισμα. Καλό είναι να κόβουμε τις κορυφές όταν σχηματίζουν μπουμπούκια, για να διατηρείται φουντωτός και να συνεχίζει να αναπτύσσεται. Oι σπόροι του «πιάνουν» εύκολα και εξίσου εύκολα ριζώνει, αν κόψουμε ένα κλαδί και το βάλουμε μερικές μέρες σε ένα ποτήρι με νερό.

Στη μαγειρικήχρησιμοποιούνται κυρίως αποξηραμένα φύλλα της πλατύφυλλης ποικιλίας το άρωμα των οποίων μοιάζει λίγο με αυτό του γλυκάνισου και στη δημιουργία αφεψημάτων καθώς έχει αντισηπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες και θεωρείται εξαιρετικό εφιδρωτικό

basilikos fito cosmoflorabasilikos fito cosmoflorabasilikos glastra cosmoflora

Ο βασιλικόςείναι τονωτικό αιθέριο έλαιο. Είναι ιδανικό σαν αρωματικό χώρου, ηρεμεί και χαλαρώνει. Χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανίακαι στην παρασκευή αρωμάτων, ποτών, παγωτών. Είναι αποτελεσματικό στα κρυολογήματα αλλά και σε τσιμπήματα εντόμων.

Λαογραφία
• Η γιορτή του Σταυρού έχει ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς, διότι αποτελεί την αφετηρία της νέας χρονιάς, ενόψει της σποράς. Οι γεωργοί φέρνουν στην εκκλησία μείγμα από τα δημητριακά που θα σπείρουν για να δεχθούν την ειδική ευλογία του ιερέα: «Βλαστήσαι την γην, και δούναι σπέρμα το σπείροντι, και άρτον εις βρώσιν» («Ευχή επί ευλογήσει του σπόρου»).

• Την ημέρα του Σταυρού, οι ναυτικοί συνήθιζαν να σταματούν τα μακρινά ταξίδια με ιστιοφόρα, όπως συμβούλευε η παροιμία: «Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε».
• Με το βασιλικό που παίρνουν από την εκκλησία, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το προζύμι της χρονιάς (Πήλιο, Κορώνη κ.ά).
«Με τ΄Σταυρού τον αγιασμό κάμνε το προζύμ’ για ούλο το χρόνο» συμβούλευαν οι μητέρες τις θυγατέρες τους.
Το βασιλικό που έπαιρναν από τον ιερέα αρχικά τον χρησιμοποιούσαν για να σταυρώσουν το προζύμι και στην συνέχεια τον τοποθετούσαν μέσα σε ποτήρι με νερό ευελπιστώντας να βγάλει ρίζες για να τον ξαναφυτεύσουν.
Συνήθιζαν να λένε για το βασιλικό:
«Βασιλικός κι αν μαραθεί

Κι αν γείρουν τα κλωνιά του
Ρίξε νερό στη ρίζα του
Να’ ρθεί στα πρωτινά του». 

basilikos cosmoflorabasilikos fito cosmoflora

Copyright Cosmoflora-Georgia 2020

Δημοσιεύσεις από το Blog